Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γουλιέλμος Α΄, κόμης της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γουλιέλμος Α΄, κόμης της Ολλανδίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Willem I van Holland (Ολλανδικά)
Γέννηση1167
Χάγη
Θάνατος4  Φεβρουαρίου 1222 ή 1222
Χάγη[1]
Τόπος ταφήςRijnsburg
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑδελαΐδα του Χέλρε (από 1197)[2]
Μαρία της Βραβάντης (από 1220)[2]
ΤέκναΦλόρις Δ΄ της Ολλανδίας
Όθων Γ΄ φαν Χόλλαντ
Άντα της Ολλανδίας[3]
ΓονείςΦλόρις Γ΄ της Ολλανδίας και Άντα της Σκωτίας
ΑδέλφιαΦλωρέντιος της Ολλανδίας
Ντιρκ Ζ΄ της Ολλανδίας
Άντα της Ολλανδίας
ΟικογένειαΟίκος της Ολλανδίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕ΄ Σταυροφορία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαcount of Holland (1203–1222)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουλιέλμος Α΄ (π. 1167 - 4 Φεβρουαρίου 1222) από τον Οίκο της Ολλανδίας ήταν κόμης της Ολλανδίας (1203-1222).

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φλόρις Γ΄ κόμη της Ολλανδίας και της Άντας των Ντάνκελντ, κόρης του Ερρίκου κόμη του Χάντινγκτον και διαδόχου της Σκωτίας.

Γεννήθηκε στη Χάγη και ανατράφηκε στη Σκωτία. Ξεκίνησε εξέγερση εναντίον του μεγαλύτερου αδελφού του Ντίρκ Ζ΄ και, έπειτα από συμβιβασμό, έγινε κόμης της Φρισίας, που ήταν τμήμα της Ολλανδίας. Το 1203 απεβίωσε ο Ντιρκ Ζ΄ και τον διαδέχθηκε η κόρη του Άντα. Ο Γουλιέλμος Α΄ δεν μπορούσε να το αποδεχθεί: έκανε τον Πόλεμο του Λόον (1203-06) για τη διαδοχή. Τον υποστήριξε ο δούκας της Βραβάντης και η πλειονότητα των Ολλανδών, ενώ την Άντα και τον σύζυγό της Λουδοβίκο Β΄ κόμη του Λόον υποστήριξαν ο επίσκοπος της Λιέγης, ο επίσκοπος της Ουτρέχτης και ο κόμης της Φλάνδρας. Νίκησε ο Γουλιέλμος Α΄, που έγινε κόμης της Ολλανδίας.

Ο Όθων Δ΄ των Βίττελσμπαχ της Γερμανίας τον είχε αναγνωρίσει ως κόμη της Ολλανδίας από το 1203, διότι ήταν υποστηρικτής των Γουέλφων. Μετά τη μάχη του Μπουβίν το 1214 ο Γουλιέλμος Α΄ και πολλοί άλλοι άλλαξαν συμμαχία και υποστήριξαν τον Φρειδερίκο Β΄ των Χοενστάουφεν. Έλαβε μέρος στη Γαλλική εκστρατεία εναντίον του Ιωάννη της Αγγλίας, αλλά ο πάπας τον αφόρισε γι' αυτό.

Μάλλον εξ αιτίας αυτού ο Γουλιέλμος Α΄ έγινε θερμός σταυροφόρος. Εκστράτευσε στην Πρωσία και έλαβε μέρος στην κατάκτηση του Αλκάσαρ ντο Σαλ, στην Πορτογαλία. Για την ιπποτική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά του στη μάχη τον αποκαλούσαν ο τρελλός. Κατέκτησε την πόλη της Δαμιέττης στην Αίγυπτο κατά την Ε΄ Σταυροφορία. Το 1222 απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος του Φλόρις Δ΄, ο οποίος νυμφεύτηκε τη νεότερη αδελφή της δεύτερης συζύγου του πατέρα του.

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1197 την Αδελαΐδα των Βάσενμπεργκ, κόρη του Όθωνα Α΄ κόμη του Χέλρε και είχε τέκνα:

  • Φλόρις Δ΄ 1210-1234, κόμης της Ολλανδίας. Νυμφεύτηκε τη Ματίλντα των Ρέγκιναρ, κόρη του Ερρίκου Α΄ δούκα της Βραβάντης.
  • Όθων Γ΄ απεβ. 1249, επίσκοπος της Ουτρέχτης.
  • Γουλιέλμος απεβ. 1238, επίτροπος της Ολλανδίας (1234-38).
  • Ριχάρντις απεβ. 1262.
  • Άντα απεβ. 1258, ηγουμένη του αββαείου του Ρίινσμπουρκ.

Το 1218 απεβίωσε η Αδελαΐδα και ο Γουλιέλμος Α΄ το 1220 έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαρία των Ρέγκιναρ, κόρη του Ερρίκου Α΄ δούκα της Βραβάντης.